t> alert('entra')


Sortida geològica al Pla de Roques Albes d’Artés amb Josep Girabal i Josep M. Mata
17/06/2018
8h a 14h
Artés

On ara hi ha Artés havia estat mar, però fa una 37 milions d’anys (m.a.) es va tallar la seva comunicació amb l’oceà i es va evaporar, en un clima calorós i molt sec. Al seu lloc va quedar una gran conca sense sortida al mar, les aigües que hi queien acabaven evaporant-se. Era una depressió extensa i plana, anava des de la Catalunya Central fins a Navarra. Al nord hi havia el Pirineu, encara en procés de formació. Les rieres i torrents que baixaven de les muntanyes de l’entorn inundaven en les estacions plujoses aquella plana deixant-hi capes de fang i sorra fina; l’aigua acabava a les zones més baixes formant llacs i llacunes sotmesos a una forta evaporació i que es podien assecar del tot. Entretant, els sediments dipositats s’assecaven i el ferro que contenien s’oxidava pel contacte amb l’aire, donant-los un color rogenc. Aquells materials s’anomenen “continentals”, ja que no es van dipositar al mar. Entre les roques que procedeixen d’aquells sediments hi ha les que veiem a la rodalia de la nostra vila i part del Bages, de color roig intens. En els esquemes adjunts representem el mapa imaginari de fa 34 m.a. superposat a l’actual, així com el paisatge a vista d’avió. Remarquem que els rius i les muntanyes d’aquesta zona no tenien cap semblança amb els actuals, en el cas d’Artés, els rius venien del sud.

PROGRAMA
08.00h Sortida Plaça Major (Plaça Vella) | Artés
08.25h Panoràmica des de l’antic cementiri
09.00h Font del Molí
09.50h Plana al·luvial dels Rials
10.30h Els cingles de la Gavarresa
11.05h Camí de Fussimanya
11.30h Dipòsits de vessant
11.55h Margues guixoses
12.10h Pla de Roques Albes
12.30h Pedra Esmoladora
12.45h Font de la Llet
13.30h Fussimanya
14.00h Arribada Plaça Major (Plaça Vella) | Artés
Descarrega’t el programa detallat de la sortida aquí

INSCRIPCIÓ
Cal confirmar la vostra assistència a la sortida mitjançant aquest formulari online.

Nota: Els participants en aquesta sortida que siguin ensenyants podran obtenir un certificat expedit pel Departament d´Ensenyament i gestionat pel COLGEOCAT amb col·laboració de SIGMADOT. Per tal de poder optar a l’esmentat certificat, hauran de participar a les tres sortides d’Artés (15/04, 20/05 i 17/06) conjuntament amb aquesta sortida geològica de Navàs.

SORTIDES GEOLÒGIQUES DEL GEOPARC AMB JOSEP M. MATA

Fa milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer empès per l’aixecament de serralades com els Pirineus. Els processos geològics han deixat un territori amb espectaculars formacions rocoses com Montserrat i rics recursos naturals com la sal, el guix o la calç. Descobreix el nostre Geoparc amb les sortides geològiques del professor Josep M. Mata.


cartell-artes-180520-6-1.png

Geoparc de la Catalunya Central- Muralla Sant Doménec, 24- 08241 Manresa- Tel. +34 93 693 03 50
Avís Legal | Contacta | Mapa web |  facebook | Twitter Geoparc
Disseny web i interactivitat: La Factoria d'Imatges