El Bages preveu tenir a finals d’aquest any més d’una trentena d’empreses amb el segell Biosphere, una acreditació que reconeix el seu compromís amb la sostenibilitat tant a nivell de gestió interna com pel que fa al servei i producte turístic que ofereixen des d’una vessant responsable i respectuosa amb el medi ambient, la cultura, les condicions laborals, l’equitat de gènere i el retorn social i econòmic. L’adhesió al programa, que s’ha de renovar anualment, es basa en un manual de bones pràctiques que recull els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

L’edició 2021 del programa al Bages ja ha començat les sessions de formació que hauran de seguir les empreses participants. N’hi ha 10 que opten a aconseguir la distinció per primera vegada i 26 més que treballen per renovar-lo, de manera que a finals d’any el total d’empreses del Bages amb certificació Biosphere superarà la trentena. Les formacions es faran de moment de manera telemàtica, amb la voluntat de fer una sessió presencial a finals d’any si la situació sanitària ho permet.

Des d’aquest any, les empreses amb el segell Biosphere poden obtenir també la certificació Safe Travels que expedeix l’Organització Mundial del Turisme i que reconeix la presència de protocols de seguretat davant la situació sanitària provocada per la Covid-19. Les empreses Biosphere poden afiliar-se gratuïtament a l’Agència Catalana de Turisme i al Cercle de Turisme de la Diputació de Barcelona. A més, al Bages el distintiu implica també l’adhesió al Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.

Al web de Bages Turisme (https://bagesturisme.cat/biosphere-al-bages/) i als perfils d’Instagram de @bagesturisme i @geoparccatalunyacentral es pot consultar el llistat complet d’empreses amb segell Biosphere i tant des de Bages Turisme com des del Geoparc de la Catalunya Central hi ha previstes diferents accions per donar visibilitat a les empreses del territori amb aquest distintiu. Els allotjaments, restaurants i activitats d’empreses amb el segell Biosphere són garantia d’una gestió responsable amb el medi ambient, la cultura i la societat del territori, i contribueixen també en l’economia circular del Bages.

Agustí Comas, conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, creu que “amb la crisi de la Covid, que ha impulsat a l’alça el turisme de proximitat, es fa més necessari que mai vetllar per un model turístic compromès amb la sotenibilitat mediambiental, que contribueixi a preservar el patrimoni natural i cultural de la nostra comarca i que, a la vegada, repercuteixi de manera positiva en l’economia i el desenvolupament local, de manera que els ciutadans del Bages en surtin beneficiats”.

El projecte està finançat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona i gestionat al territori per Bages Turisme. Enguany, ja hi ha prop de 1.000 empreses del conjunt de les comarques de Barcelona i Barcelona ciutat que treballen la sostenibilitat amb el programa Biosphere.