Xarxa Mundial

La Xarxa Mundial de Geoparcs (Global Geoparks Network, GGN) és una associació sense ànim de lucre i no governamental establerta oficialment el 2014 sota la legislació francesa. La GGN és l’organització col·laboradora oficial de la UNESCO per a la gestió i el funcionament dels Geoparcs Mundials de la UNESCO.

Inicialment va ser creada el 2004 com una associació internacional desenvolupada sota els auspicis de la UNESCO, i serveix per elaborar models de bones pràctiques i establir normes de qualitat per als territoris que integren la protecció i la preservació dels llocs patrimoni de la Terra en una estratègia regional de desenvolupament sostenible.

Global Geoparks Network

Aquesta xarxa és una plataforma de cooperació entre Geoparcs, agències governamentals, ONG, científics i comunitats de tots els països del món en una única associació que opera d’acord amb les regulacions de la UNESCO.

La principal missió és la de promoure la conservació, la integritat i la diversitat de la natura abiòtica i biòtica, en una estratègia que doni valor al patrimoni únic i la identitat del territori en el seu conjunt. Proporciona suport, elabora estàndards de qualitat i models de bones pràctiques per a aquests territoris que han optat per integrar la preservació del patrimoni geològic en una estratègia regional de desenvolupament econòmic sostenible.

La Xarxa Mundial encoratja el treball en xarxa i la cooperació amb altres Geoparcs i actors del territori en tots els nivells com un dels seus principals trets distintius.

Xarxes regionals

La Xarxa de Geoparcs Europeus (EGN) és una associació voluntària de territoris que comparteixen el mateix mètode de treball per promocionar i cuidar el seu patrimoni local, especialment el geològic. Els objectius de la Xarxa estan recollits a la Carta de l’EGN, que va ser acceptada oficialment el 5 de juny de 2000 a l’illa grega de Lesbos amb la signatura de l’acord per part dels quatre membres fundadors. Els territoris que vulguin presentar una candidatura per esdevenir un Geoparc Europeu s’obliguen a acceptar aquesta Carta i l’hauran de signar en el moment del nomenament oficial.

Principis de la Carta de la Xarxa Europea de Geoparcs:

  1. Un Geoparc Europeu inclou un patrimoni geològic d’importància particular en un territori definit. El Geoparc ha d’establir una estratègia de desenvolupament territorial sostenible. Els recursos geològics d’un Geoparc a més de tenir interès geològic (segons la seva qualitat científica, raresa, valor estètic o valor educatiu), també poden tenir interès arqueològic, ecològic, històric o cultural.
  2. Els Geoparcs integrats dins la Xarxa es beneficien de mesures de protecció i de gestió comunes. Han de ser gestionats per una estructura ben definida que pugui actuar en tot el seu territori. Un Geoparc ha de poder garantir la protecció i conservació del seu patrimoni i la millora i desenvolupament sostenible del territori. No és permès que un Geoparc fomenti la destrucció ni el comerç i venda de material geològic, i en aquest sentit es regirà per la Carta de la Xarxa de Geoparcs Mundials (vegeu més avall).
  3. Un Geoparc ha de treballar activament pel desenvolupament econòmic sostenible del territori lligat al geoturisme i el patrimoni geològic. Cal contribuir a fomentar els valors del territori en el seu conjunt i implicar-hi els seus habitants.
  4. Un Geoparc es compromet a desenvolupar, investigar i treballar per la millora continua dels mètodes de conservació i valoració del patrimoni geològic.
  5. Un Geoparc té un paper important en la investigació científica, la formació i l’educació mediambiental.
  6. Un Geoparc està compromès a enfortir la cohesió de la Xarxa europea, ha de col·laborar amb altres Geoparcs i treballar conjuntament amb els empresaris del territori per aconseguir un equilibri entre desenvolupament econòmic i conservació.

En el següent enllaç es pot consultar la Carta de la Xarxa de Geoparcs Europeus (EGN Charter, versió en anglès) on hi ha també adjunta la Carta de la Xarxa Mundial de Geoparcs com un punt més que complementa la manera en què els geoparcs han de complir amb la legislació vigent en relació amb la protecció del patrimoni geològic i on es fa especial èmfasi en el tema de comerç i la venda de material geològic.

Asia Pacific Geoparks Network

Aquesta xarxa va ser proposada el 2007 en el marc del primer Simposi de Geoparcs d’Àsia-Pacífic, que es va celebrar a Langkawi (Malàisia). La Xarxa Mundial la va aprovar el 2018 com a xarxa regional i va entrar formalment en l’òrgan de govern de la GGN el 2013.

Red de Geoparques de América Latina y el Caribe

La xarxa va ser fundada l’any 2017 pels quatre Geoparcs mundials de la UNESCO que existien aleshores en aquest territori: Araripe (estat de Ceará, Brasil), Grutas del Palacio (departament de Flores, Uruguai), Comarca Minera (estat d’Hidalgo, Mèxic) i Mixteca Alta (estat d’Oaxaca, Mèxic).

Xarxa d'Àfrica

El novembre de 2019 els Geoparcs Mundials UNESCO de M’Goun (Marroc) i Ngorongoro-Lengai (Tanzània) van signar la Declaració Fundacional per a la creació de la Xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO a Àfrica. Aquest document és la base per a la creació de la Xarxa Regional Africana de Geoparcs, que s’hauria d’incorporar dins l’òrgan de la Xarxa Mundial de Geoparcs en un futur pròxim.

Canadian Geoparks Network

En el continent nord-americà actualment no hi ha una xarxa regional. El país que té una millor organització és el Canadà, que compta amb una xarxa de 5 membres. Aquesta xarxa actua com a comitè nacional per coordinar les relacions amb UNESCO.

Foto inferior i portada: sud d’Europa: els Pirineus i els Alps. | NASA

Portada: sud d’Europa: els Pirineus i els Alps. | NASA