Són àrees geogràfiques, clarament delimitades i unificades, on es gestionen espais geològics i paisatges de rellevància internacional, juntament amb la resta de patrimoni, sota un concepte holístic de conservació, educació i divulgació. S’hi implementen estratègies de promoció i desenvolupament sostenible que són innovadores, inclusives, integrades i respectuoses amb la identitat del territori. El desenvolupament es realitza principalment a través del geoturisme.

Els Geoparcs segueixen un procés de baix cap a dalt, que és un dels seus valors característics. Són àrees vives on les comunitats que hi habiten i la ciència col·laboren en una sinergia de benefici mutu.

UNESCO Global Geoparks

De cap manera s’han de considerar museus a l’aire lliure ni tampoc són parcs temàtics destinats a especialistes. Aquesta figura no comporta obligacions o restriccions legals afegides.

Els Geoparcs treballen intensament per reforçar els llaços entre el patrimoni geològic i miner i  tots els altres aspectes vinculats amb el patrimoni natural, cultural i intangible del territori, alhora que emfatitzen la geodiversitat com la base on s’estableixen tots els ecosistemes i on es reflecteix la interacció humana amb el paisatge.

Els Geoparcs es basen en uns pilars principals: la recerca, la geoconservació, el desenvolupament sostenible i perdurable i l’educació a tots els nivells, que n’és un element clau; i busquen el progrés dels seus habitants a partir d’un projecte que valora el territori en el seu conjunt. Són projectes en els quals és imprescindible l’impuls de la societat que els acull (implicació del sector privat, les institucions, les associacions locals i l’administració), així com consolidar un sentiment de pertinença. L’elevat valor del patrimoni tangible i intangible que custodien, l’avaluació periòdica, el treball en xarxa, l’aproximació de baix a dalt i la creació del Programa Internacional de Ciències de la Terra i Geoparcs de la UNESCO, el novembre de 2015, garanteixen la qualitat del projecte i un gran retorn potencial cap a la societat.

Els Geoparcs no van només de roques, sinó també de persones!

Foto inferior i portada: Torre del moro, Castellnou de Bages. | Gerard Franquesa

Portada: Torre del moro, Castellnou de Bages. | Gerard Franquesa