Geoparcs a Catalunya
L’abril de 2018 el Geoparc Mundial UNESCO Orígens, situat als Pirineus catalans, va ser declarat formalment membre de ple dret de la Xarxa Mundial de Geoparcs, i es va convertir en el segon Geoparc a Catalunya.
Fòrum dels Geoparcs Espanyols
En els països on hi ha Geoparcs, la Xarxa Mundial de Geoparcs hi és representada a través de fòrums o comitès nacionals de Geoparcs.
El Fòrum dels Geoparcs Espanyols està conformat pels 15 Geoparcs existents i diversos membres individuals de la GGN. La seva tasca és coordinar els treballs que es realitzen a escala estatal relacionats amb la Xarxa Mundial i amb la UNESCO, a més de preocupar-se per la difusió correcta dels valors dels Geoparcs, organitzar accions conjuntes de promoció, així com proporcionar la informació adequada i assessorar els nous projectes de Geoparcs.
Els Geoparcs que conformen el Fòrum (el juliol de 2020) són:
Geoparcs agermanats
El febrer de 2015 es va signar un conveni de col·laboració i promoció conjunta amb el Geoparc Mundial UNESCO de Tianzhushan (Xina). Aquest és un Geoparc que es localitza a la ciutat de Qianshan, a la província d’Anhui, a l’est de la Xina. El riu Qianshui divideix el territori en dues meitats. La superfície és de 415 km2 amb el seu punt més elevat a 1489,9 m, el mont Tianzhu.
El novembre de 2017 es va signar l’acord de col·laboració i promoció conjunta amb el Geoparc Mundial UNESCO de Yuntaishan (Xina). Es localitza al nord de la ciutat de Jiaozuo, a la província de Henan, al nord de la Xina. És un Geoparc situat al vessant sud de les Muntanyes Taihangshan, amb una superfície total de 556 km2, i caracteritzat per una tectònica de rift juntament amb espectaculars paisatges formats per processos hidrodinàmics, en combinació amb un escenari cultural i natural relicte. En destaca el mont Yuntai, amb 1308 m d’altitud.
Foto inferior i portada: la península Ibèrica, les Illes Balears, Còrsega i Sardenya. | NASA
Portada: la península Ibèrica, les Illes Balears, Còrsega i Sardenya. | NASA