El Geoparc Unesco de la Catalunya Central celebra entre el 19 de maig i l’11 de juny la Setmana dels Geoparcs Europeus, un esdeveniment d’àmbit continental que vol posar en valor el patrimoni geològic dels diferents territoris on hi ha un geoparc. En el cas del Geoparc de la Catalunya Central, hi ha programades una trentena d’activitats que s’allargaran durant gairebé un mes, gràcies a la gran implicació de les diferents entitats del territori que hi han volgut tenir presència. Durant aquest període de temps es faran xerrades, tallers, contes, exposicions, jocs i moltes altres activitats. Però les més esperades seran sens dubte les sortides guiades sobre el terreny, que la pandèmia havia obligat a ajornar. En total, se n’han programat 8 a diferents indrets del Geoparc.

Les dues primeres sortides es faran aquest dissabte 21 de maig, una per l’itinerari de Rocafort a Casassaies, al Pont de Vilomara i Rocafort, i l’altra pel Pla de Sant Pere, a Navàs. Aquesta última estarà guiada pel geòleg Josep M. Mata, president del consell científic del Geoparc. El diumenge 22 de maig es faran dues sortides més: d’una banda, la Caminada Geoparc per la ruta del romànic montserratí i que ja ha omplert totes les places; de l’altra, una ruta pel Coll d’Estenalles per conèixer la geologia i les roques del Montcau.

Joc interactiu a partir de dilluns
El dilluns 23 de maig la biblioteca del Campus Universitari de Manresa, on hi ha el Centre de Documentació i Recerca del Geoparc, començarà un joc interactiu que proposa conèixer els diferents llocs d’interès geològic del Geoparc. Les bases es podran consultar a partir del mateix dilluns al web de la biblioteca. També durant la Setmana dels Geoparcs Europeus es posarà en marxa la nova aplicació interactiva del Geoparc de la Catalunya Central.

Les biblioteques públiques, com és habitual, tindran un paper destacat en aquesta Setmana, organitzant des de contacontes per als més menuts fins a tertúlies literàries, exposicions o xerrades.

El president del Geoparc i conseller comarcal de Turisme, Agustí Comas, destaca la importància de poder reprendre aquest esdeveniment en format presencial, i més en l’any en el qual Geoparc de la Catalunya Central ha revalidat la seva inclusió a la xarxa de de Geoparcs Mundials de la Unesco i en què celebra el desè aniversari de la seva creació. Comas assenyala que “la Setmana dels Geoparcs Europeus ha programat activitats per a tots els públics, amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni geològic excepcional que tenim”. També es mostra molt satisfet per la “gran implicació de les entitats del territori, que s’han volcat en la Setmana dels Geoparcs organitzant tot tipus de propostes”.