El Geoparc de la Catalunya Central organitza la primera “Caminada Geoparc”, que tindrà lloc el proper 22 de maig per la ruta del romànic Montserratí. Es tracta d’una ruta de 7 quilòmetres que transcorre majoritàriament pel municipi de Castellbell i el Vilar i també pel municipi de Marganell. És una ruta rica en patrimoni natural i cutural, a partir de la qual es descobreix la geologia, la flora i la fauna que l’envolten i, alhora, dona a conèixer tres temples d’origen romànic d’entre els segles XI i XII: l’església de Sant Cristòfol de Castellbell, punt d’inici de la caminada, la capella de Sant Jaume de Castellbell i l’església de Sant Esteve de Marganell. Tot l’itinerari compta amb unes vistes espectaculars de la muntanya de Montserrat. L’ajuntament de Castellbell i el Vilar, aprofitant la senyalització d’aquest itinerari, ha creat dos miradors a la muntanya que posen en valor l’espectacular geologia del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, amb la singularitat que permeten observar Montserrat de molt a prop sense perdre de vista la seva immensitat.

Les inscripcions per a la primera “Caminada Geoparc” ja estan obertes i poden fer-se en aquest enllaç. La participació és gratuïta. La caminada sortirà a les 9 del matí de l’església de Sant Cristòfol de Castellbell i acabarà amb un tast de mató de Montserrat, ja que a Marganell és on trobem les famílies i masies que han conservat el costum d’elaborar aquest tradicional producte i pujar-lo muntanya amunt. Per això Marganell és conegut com el poble del mató de Montserrat. El tast final també permetrà degustar les xocolates d’Enric Rovira, xocolater de Castellbell i el Vilar. L’aparcament per accedir al punt de sortida està previst al llarg del carrer de Can Prat de Sant Cristòfol de Castellbell.

La caminada incorporarà 2 parades breus per explicar el romànic, la geologia i el paisatge. Aquestes seran en el pas per les esglésies romàniques, que aquest dia estaran obertes i es podran visitar per dins per part dels participants.

La intenció és repetir aquesta caminada cada any, en diferents itineraris del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central i posant en valor la diversitat de patrimoni i els elements d’interès que té la comarca del Bages.