Coves del Toll i Museu Arqueològic i Paleontològic

Les coves del Toll estan formades en roques calcàries d’un antic escull coral·lí de fa 38 milions d’anys, actualment l’acció del riu subterrani va formant cavitats de gran bellesa. Conegudes també com el “Palau de la Fauna del Quaternari” són un dels jaciments paleontològics més importants d’Europa. A escala arqueològica s’hi ha trobat restes de la presència humana des del Paleolític Mitjà fins a l’Edat del Bronze amb un considerable nombre d’enterraments i altres materials del Neolític.

Les restes d’aquests éssers i de les seves activitats s’hi van anar acumulant, juntament amb els sediments arrossegats per les crescudes del torrent formant capes. Aquestes capes constitueixen un veritable arxiu de la història de la cova durant els darrers 100.000 anys. En les excavacions s’hi ha trobat trenta-cinc espècies diferents de mamífers, alguns dels quals extingits.

Durant més de 3.000 anys, la cova va quedar segellada per una esllavissada de terra del vessant, que va ocultar la boca sud. Això ha permès que els sediments arribessin als nostres dies sense que ningú els remenés, constituint una mena de càpsula del temps.

Es recomana complementar l’experiència amb la visita al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, ubicat a la Casa natal de Rafael Casanovas.

Les Coves del Toll es poden visitar els caps de setmana i períodes de vacances i per a grups s’organitzen activitats i programes educatius. El museu arqueològic es pot visitar també entre setmana.