El mar de la Catalunya Central

El nostre viatge ens transporta fins fa 42 milions d’anys, quan aquest territori estava cobert per un mar càlid, similar al Carib, que aquí quedava tancat formant un golf que s’obria en direcció a l’Atlàntic, cap a l’oest.

Durant uns milions d’anys, rius cabalosos hi van formar deltes extensos, que corresponen en part als relleus dels actuals Parcs Naturals de Montserrat i Sant Llorenç del Munt, mentre que cap al poble de Moià, una zona costanera més tranquil·la, els esculls de corall es van poder desenvolupar plenament. En aquells esculls de fa 38 milions d’anys és on s’han format les Coves del Toll, en un procés que encara dura avui en dia.

Quan el mar es va començar a enretirar empès per l’aixecament dels Pirineus, ara fa més de 36 milions d’anys, es va produir una intensa evaporació que va provocar la precipitació de guixos primer (entre els pobles d’Artés i Calders) i tot seguit, a la zona més profunda (on ara es troben els pobles de Súria i Cardona) les sals, com la sal comú (halita) i la potassa (silvita).

Finalment el mar desaparegué per sempre més essent reemplaçat per llacs i rius, identificables en el paisatge per les coloracions vermelloses de les seves roques.

En aquest viatge en el temps descobrireu coves impressionants, aiguamolls, un meandre abandonat, forns de calç, l’espectacular falla del Mig-Món, i tot el conjunt miner tradicional d’explotació de guix i d’extracció activa de potassa als voltants de Súria.

La ruta que et proposem et permetrà gaudir de:

  • Els vestigis d’aquest mar a Súria.
  • La natura dels aiguamolls de la bòbila a Santpedor.
  • L’art contemporani en el restaurat Forn de la Calç a Calders.
  • Del paisatge inigualable del Meandre de Calders.
  • De les espectaculars Coves del Toll a Moià.